Artis Kinēns, neatlaidīgs un mērķtiecīgs Organiskās sintēzes institūta (OSI) Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorijas pētnieks un LU Ķīmijas fakultātes docents. 

Pastāsti par sevi ( ko un kādu studiju programmu absolvēji,  ar ko nodarbojies šobrīd, kādi ir projekti pie kuriem strādāji vai šobrīd strādā)

Maģistra grādu ķīmijas tehnoloģijās ieguvu RTU. Pēc RTU absolvēšanas uzsāku doktorantūras studijas LU ĶF. Doktorantūras studiju sākumā devos uz Mičiganas Universitāti, kur profesora Edvīna Vedēja vadītā grupā apguvu hirālu Lewis bāzu dizainu un pielietojumu organiskajā sintēzē. Šīs ir arī mans galvenais pētījumu virziens - jaunu hirālu Lewis bāzu katalizatoru izstrāde un pielietojums. Dr. Chem grādu ieguvu 2019. gadā. Pēc grāda iegūšanas uzsāku pētījumu “Stereoselektīva Lūisa bāzes katalīze ilgtspējīgiem ķīmijas procesiem”, kas top pateicoties pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projektam Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/589.

Ar īsu CV var iepazīties OSPT mājaslapā: https://ospt.osi.lv/members/artis-kinens/


Kāpēc nolēmi pievērsties ķīmijas nozarei?

Par ķīmiju sāku interesēties jau pamatskolā. Uzsākot mācības vidusskolā (Jelgavas Valsts ģimnāzijā, toreiz Jelgavas 2. ģimnāzija) iestājos ķīmijas un bioloģijas novirziena klasē. Pateicoties izcilai vidusskolas programmai nolēmu arī turpināt savu karjeru organiskās ķīmijas virzienā.


Kas ir tava motivācija, un kur tu to rodi?

Motivāciju rodu faktā, ka strādāju pie projektiem, kas atrodas uz zināmā robežas. Kā rezultātā ir iespējams uzzināt daudz jauna un interesanta par pētījuma tēmu.

Kādas prasmes vēlētos attīstīt un pilnveidot šajā nozarē?

Ņemot vērā to, ka mūsdienās pētījumi arvien vairāk tiek balstīt arī uz teorētiskiem aprēķiniem, tad pilnveides iespējas redzu tieši dator aprēķinu un datu apstrādes zināšanu uzlabošanā.


Pastāsti nedaudz par kādu nozīmīgu sasniegumu ķīmijas nozarē.

2019. gadā kopā ar kolēģiem saņemu LZA Latvijas gada zinātnes sasnieguma balvu par konceptuāli jaunu luminoforu izstrādi.
 

Ar kādiem izaicinājumiem nākas saskarties, strādājot un esot šajā nozarē?

Organiskā ķīmija ir zinātnes virziens, kurā nav iespējams strādāt bez labām zināšanām arī citos zinātnes virzienos. Tā piemēram, veiksmīgam ikdienas darbam organiskajā ķīmijā nepieciešamas zināšanas virknē citu zinātņu: analītiskajā ķīmijā, fizikālajā ķīmijā, dator modelēšanā, bioloģijā un farmācijā. Kā rezultātā nepārtraukti jāattīsta savas zināšanas un prasmes.

Kāda  šobrīd ir tava zinātnieka ikdiena?

Darbs velkmē vairs nav ikdiena, kā tas bija doktorantūras laikā. Tā vietā, ikdiena pārsvarā sastāv no studentu, kuri strādā pie manām zinātniskajām tēmām, vadīšanas. Iegūto datu apstrāde un interpretācija.
 

Ko Tev patīk darīt brīvajā laikā?

Brīvajā laikā labprāt uzspēlēju kādu izaicinošu galda spēli ar draugiem.
 

Kādi ir tagadējie pētījumi vai kādi nākotnē taps?

Pašlaik veicu pētījumus enantioselektīvu sintēzes procesu izstrādei ilgtspējīgiem ķīmijas procesiem. Domāju, ka šī tēma būs arī vadmotīvs turpmākajiem pētījumiem. Tai pat laikā man ir liela interese arī par luminoforu izstrādi. Būtu interesanti uzzināt, ko varētu sasniegt, ja abus šos virzienus sakrustotu.


Kāpēc būtu jāstudē ķīmija?

Ķīmija paver durvis uz brīnumainu pasauli, kur tev tiek dota iespēja ietekmēt gan acīm nesaskatāmus bioloģiskus procesus, izstrādājot jaunus medikamentus, gan ikdienā ierastu priekšmetu īpašības, izveidojot jaunas paaudzes displejus, pusvadītājus un materiālus.

Dalīties